Skopelos Dive Center

Το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου έχει βάση τόσο στη νότια (Πάνορμος) όσο και στη βόρεια (Χώρα Σκοπέλου) πλευρά της Σκοπέλου, ενώ μια τρίτη καταδυτική βάση  λειτουργεί στην Αλόννησο εντός της Β’ Ζώνης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου (Ikion Diving στη Στενή Βάλα). Τα γραφεία βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη, Στέλιου Καζαντζίδη 47, Πυλαία, τκ. 57001. Είναι πιστοποιημένο Καταδυτικό Κέντρο από την PADI και αναγνωρισμένο  ως Καταδυτικό Θέρετρο 5 Αστέρων, πλήρως αδειοδοτημένο  από τις ελληνικές Λιμενικές Αρχές και με την ασφαλιστική καλυψη  της DAN Europe (Divers Alert Network).

Με την επίβλεψη έμπειρων επαγγελματιών αυτοδυτών και τη χρήση αξιόπιστου καταδυτικού εξοπλισμού και πλήρως εξοπλισμένων σκαφών (δύο ταχύπλοα καταδυτικά σκάφη, ένα επαγγελματικό 4Χ4 Pick-Up και ένα 9θέσιο Βαν), το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου οργανώνει καταδύσεις σε διαφορετικά σημεία των 2 νησιών (ναυάγια, υποβρύχια σπήλαια, νυχτερινές καταδύσεις), περιηγήσεις επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling), εκδρομές με σκάφος και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως η όρθια κωπηλασία σε σανίδα (paddle boarding).

Το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου παρέχει επίσης καταδυτική εκπαίδευση τόσο για αρχάριους (πρόγραμμα ‘’Ανακαλύπτοντας την Κατάδυση’’) όσο και για πιστοποιημένους αυτοδύτες  μέχρι το πρώτο επαγγελματικό επίπεδο (Divemaster), καθώς και μαθήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περιθαλψη (Emergency First Response) για ασφαλή και υπεύθυνη κατάδυση. Το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου συμμετέχει επίσης στη διοργάνωση του μαθήματος «Εισαγωγή στις τεχνικές και μεθόδους της Υποβρύχιας Έρευνας» σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το «Κέντρο Δια Βίου Μάθησης». 

Το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου προσφέρει παράλληλα υπηρεσίες παροχής τεχνολογίας για την υποστήριξη εργασιών στο πλαίσιο υποβρύχιας φωτογράφισης, φωτογραμμετρίας για την 3Δ αναπαράσταση και ψηφιοποίηση χώρων Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας και της ανάδειξης της ενάλιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκοπέλου, Αλοννήσου και των Βορείων Σποράδων γενικότερα.

Επιπλέον, το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου αναπτύσσει καινοτόμες μεθόδους για την ενάλια έρευνα και  την διερεύνηση σύγχρονων και ιστορικών ναυαγίων-μνημείων, σε συνεργασία με την Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων (ΟΕΑ) της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου συμμετέχει επίσης σε συγχρηματοδοτούμενα εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα (https://sporadesdiving.gr/el/our-projects/) που αφορούν στην  ενάλια έρευνα, την τρισδιάστατη χαρτογράφηση, τα θαλάσσια απόβλητα και τη διαχείρισή τους, την επιστημονική κατάδυση και την ανάδειξη της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω επαυξημένης και εικονικής κατάδυσης. Προάγοντας την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου συμμετέχει στις πρωτοβουλίες Dive Against Debris (Γνωστή πλεόν ως PADI Aware) και #zeroplastic, σε συνεργασία με ΜΚΟ και άλλους φορείς περιβαλλοντικής διαχείρισης.

elGreek
Μετάβαση στο περιεχόμενο